Slipning av Keramiska Kockknivar – VART!???

Kyocera keramisk kockkniv
Kyocera keramisk kockkniv

På senaste tiden har jag fått många frågor om slipning och grundslipning av keramiska kockknivar. Ofta marknadsförs keramikknivar som att de ”nästan aldrig behöver slipas”. Det här är inte riktigt helt sant för som vi alla vet så slits alla material; även keramiska skär, när man använder dem. Sedan att en keramikkniv kan hålla sin skärpa väldigt länge är ingen myt; använder man keramikkniven till vad den ska användas till och vårdar den så har man alltid en supervass kniv. OM man skulle behöva återställa primäreggen (den dagen kommer förr men allt som oftast senare…) så finns det bara en sak som ”biter” på keramik och det är diamant. Näst efter diamant är keramik det vassaste du kan skära med så det känns naturligt. Jag har egentligen aldrig behövt ens återställa skäreggen på mina egna Kyoceraknivar men jag testade med ett diamantbryne mest för att se om det funkade bra när jag hade små, små brott på skäreggen på den ena av dem. Funkade. Det man ska tänka på om man använder diamantbrynen är att det ”tar ordentligt” så gå varsamt fram. OM man skulle behöva ge sin keramiska kniv en grundslipning så rekommenderar jag att man lämnar in den till en knivslipare som verkligen kan ta sig an dessa. För att grundslipa keramikskär behöver man sliputrustning med diamantsliphjul (eller vad det kan kallas) och efterforsningar visar att detta är en dyr investering. Det finns ett antal seriösa knivsliperier som har den utrustningen trots allt och vill man veta mer kan man alltid kontakta någon som säljer keramiska kockknivar tex eventkock.se.

En riktigt trevlig nyhet är Kyocera’s batteridrivna slip med diamanthjul för just Kyocerakniver!

En annan återkommande fråga är om keramikblad är mer känsligt och där är svaret ja. Keramiska knivblad ÄR mycket mer känsliga för tex brytskador. Jag har själv fått erfara varför exempelvis de flesta keramiska kockknivar numer har en rundad knivspets. Första gången jag använde en äldre modell på en Kyocera med svart knivblad och spets skulle jag göra tomat-testet (alla som skär i tomat förstår de keramiska knivbladens alla fördelar…). Tyvärr så råkade jag ”slinta” eftersom tomaten inte erbjöd NÅGOT motstånd till Kyocera’n…följden; jag slog emot den rostfria bänken (ja…klumpigt värre!) och spetsen rök direkt! FÖRSTA GÅNGEN JAG ANVÄNDE DEN! Hmm…det blev visst en ”Santoku”, ok…så jag är helt förstående varför Kyocera rundar spetsen på alla sina modeller. Kyocerakniven ligger fortfarande i knivväskan…lite ”naggad” som sagt men fortfarande grymt vass!  När det gäller brytskador har man sett att det kan gå ”flisor” i skäreggen…inget som behöver påverka allt för mycket…men ibland kan det gå en större bit och det är förstås aldrig roligt. VÅRDA dina keramiska knivar! TÄNK på vad du skär i! HANDDISKA dem alltid med försiktighet.

Så varför ha en keramikkniv över huvud taget om det nu både är ”knepigt” att slipa och om knivbladet är känsligare? En av fördelarna är förstås att de har riktigt grymma skäregenskaper. En av anledningarna till detta är Zirkona-bladets struktur som är ”helt slät” i jämförelse med traditionellt knivstål som har en rätt ojämn struktur…såvida man inte tittar på Micro Carbide/ Pulversnabbstål i mikroskopet som även det har en riktigt, riktigt jämn ytstruktur. Detta gör att man inte upplever motstånd på samma sätt som med en ”stålkniv” när man skär. Sedan avger inte keramiska knivblad ”smak”, de kan inte rosta eller missfärga som stålblad kan och de ”dödar” inte känsliga råvaror i och med keramiken och bladets struktur. Och dessa fördelar överväger nackdelarna med råge för mig ialla fall =)

Läs mer om Satake Hi Tech Ceramics i Eventkock.se – Bloggen”>>>

Annonser

8 responses to “Slipning av Keramiska Kockknivar – VART!???

 1. Hej
  Att keramiska knivar skulle hålla skärpan särskilt länge håller jag inte med om. Jag köpte en i julas och det minsta man kan påstå är att den fortfarande är vass. Detta trots att det använts i mindre utsträckning är min gamla Fiskarskniv, som går att slipa. Ett riktigt dåligt köp.

  mvh
  Håkan

  • Jag har haft mina Kyocera i 4 – 5 år och har aldrig funderat på att slipa dom. Sedan inte sagt att det inte skulle kunna ta allt från en tiondels sekund till några månader att förstöra en knivegg – keramiskt eller ej. Det har man ju varit med om. Om man är noga med vad man skär i och mot vad håller skärpan har iaf jag märkt…

 2. Pingback: 2010 in review – Detta hände under 2010 på bloggen ”Knivslipning och Knivvård”! | Knivslipning och Knivvård

 3. Pingback: Kyocera knivslip för keramiska kockknivar | Knivslipning och Knivvård

 4. Håller med Håkan här. Min Kyocera är riktigt oskarp efter bara ca. 6 mån advändning & då har jaga bara skurit grönsaker, frukt & kött som ”man ska” på en plastskärbräda. Mao. en ”outslitlig” egg har de ICKE! Känner mig lite lurad på en kniv i ryga 1000-kronors-klassen…

  • Att eggen skulle vara ”outslitlig” vet jag inte var det kommer ifrån – det är iallafall inget vi skrivit. Alla typer av skäreggar blir slitna och någon gång slöa. Även keramiska. Diamantbryne fixar nytt liv i eggen!

   • Väldigt intressant info! Vad som gäller vid slipning är väl att slipverktyget måste vara vassare än själva materialet – så ett keramiskt slipverktyg funkar generellt inte på keramiska skärblad – men med tanke på det är infon väldigt intressant! Bra inlägg! Mer sådana!

 5. Henry von Platen

  Jag har läst en hel del om dessa keramiska knivarna på webben. Det blev tvång att köpa för att själv ta reda på vad som kan stämma.

  Min tanke var att experimentera och sedan dela med mig av erfarenheten, vilket jag gör nedan:

  Det första jag gör, för att det skall göras, är att få den så slö som möjligt. Går snabbt med diamantbryne, diskbänk och lite marmorskiva.

  Sen är det bara att prova sig fram med olika sätt att skärpa kniven igen. Jag har slipat en hel del saker och att få en gammal morakniv rakbladsvass är inte något större problem.

  Den keramiska kniven visade sig inte heller vara något absolut under eller på något vis omöjlig att få vass igen. Jag är tämligen säker på att den nu är vassare än när den var helt ny i asken den kom i.

  Det som går att göra, är att använda fin smärgelduk. Jag provade från 600 – 2000 i korn. Pappret blev ganska snabbt ”fullt” och slipade inte särskilt bra.

  Diamantbryne … Ja, det fungerade men drog ganska grovt i eggen och ”smulade” gärna den yttersta skärpan. Kan sannolikt vara ett väldigt finkornigt diamantbryne om det skall användas.

  Keramiskt ”knivbryne” var lönlöst. Samma med slipstålet.

  Och så provade jag en ”helt vanlig” slipsten (super-grind), både torr och våt.

  Tro det eller ej, men att vara ganska lätt på trycket mot stenen och slipa mer än dubbelt så länge som med en förkärare i snabbköpskvalité, så kom skärpan allt mer, för att till slut vara oförskämt vass.

  Jag vill nog påstå att det går att slipa dessa knivar utomordentligt bra hemma i köket om man bara finner sig i att man måste vara noga med att slipa med samma vinkel hela tiden, så att eggen inte rundar sig, utan blir riktigt skarp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s