Magnetlister – fördelar och nackdelar

Magnetlister är en väldigt smart knivförvaring – kockknivar tar väldigt liten plats när de hänger på väggen och det är inte alltid man har plats för alternativa knivförvaringar som tex knivlådor eller knivblock. En liten nackdel kan vara att man ofta har kakel under överskåpen – där magnetlisterna ofta känns naturliga att placera i köket och många vill undvika att borra i nyss nämnda. En annan nackdel kan uppstå om man hänger upp sina köksknivar när de är fuktiga på en magnetlist i metall. Det finns inga rostfria kockknivar och att sammanföra knivstål med vilken metall som helst i kombination med fukt under en kortare eller längre tid gör att du riskerar missfärgningar på knivbladet!

Magnetlisterna i metall kan alltså innebära en risk så var riktigt noga med att torka kockkniven helt torr innan du sätter upp den på knivlisten!


Wüsthof med flera knivtillverkare har modeller av knivlister i trä och det kan självklart vara skonsammare för knivstålet när det kommer till ”missfärgningsrisken”. Tänk bara på är att olja in träet ordentligt innan du börjar använda denna knivförvaring. Använd en vegetabilisk olja och låt den suga in ordentligt i materialet. Alla trämagnetlister – mer eller mindre – kommer inoljade från leverantörerna men det är aldrig fel att bättra på detta skyddande lager.

Bisbell har nischat sig och tillverkar knivmagneter, magnetlister och Blade Guards med en skyddande silikonyta. Smart! När man tar av kockkniven från magnetlisten finns det alltid en risk att skäreggen tar stryk om man är oförsiktig (inget problem egentligen bara man använder sunt förnuft vid borttagande och när man ska sätta tillbaka kniven) och där fungerar materialet skyddande.

Vad har du för erfarenheter av magnetlister och knivförvaring? Kommentera gärna!

Annonser

4 responses to “Magnetlister – fördelar och nackdelar

  1. Min stora fundering är om knivskaften skall vara vända uppåt eller nedåt. Uppåt verka bra för att man inte skall råka peta ner en kniv på sin hand om man skulle råka schabbla. Nedåt verkar å andra sidan bra för att man slipper ha spetsarna nära det man jobbar med på arbetsbänken under. Hur resonerar ni? undrar ”Kniviga frågan”

    • Bra fundering Ester! Spelar ju egentligen ingen roll – personligen vill jag ha spetsarna uppåt – men visst kan man ha dem neråt om man vill. Det viktiga är att knivarna är handdiskade helt torra när man hänger upp dem och att man vinklar skäreggen från magnetlisten när man tar bort dom!

  2. Jag köpte en igår en Bisbell magnetlist på NK i göteborg och mina knivar glider bara av. Eftersom min gamla magnetlist var ojämn i magnetstyrkan fick jag bara plats med 3 knivar. Jag har OBH nordica knivar som jag är supernöjd med och magnetlisten från Bisbell skall kunna hålla 5 knivar. Mycket missnöjd med mina två magnetlister, finns det tips om bra och starka magnetlister?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s