Knivstål

Knivstål kan ha skilda sammansättningar och kvaliteter för att få fram olika egenskaper hos din kockkniv. Stål härdas och smids på en rad olika sätt, där hårdhet; som anges i Rockwell och mäts med en sk Durometer, är det som är det mest tongivande för vilken typ av knivstål du bör föredra som användare. Kockknivar ligger normalt mellan 54 och 62 Rockwell där 54 är mjukt och 62 hårt.

Mjukt stål går lätt att bryna; förlorar skärpan något snabbare, men primäreggen går lätt att återställa igen.

Hårt stål bibehåller skärpan längre men är å andra sidan lite mer känsligt, kräver större kunskap i knivvård och att du bör veta hur man använder en våtsten; vilket vi rekommenderar.

Inte helt osant skulle man kunna påstå att ju hårdare kockknivar desto mer professionell och kunnig bör du vara. Därmed inte sagt att vi som jobbar professionellt med mat enbart använder oss av damaskerade, hårda och exklusiva kockknivar och vice versa. Ett mjukt knivstål är som sagt mer lättarbetat att återställa en riktigt vass knivegg på igen.

Vad man dock ska överväga när de gastronomiska kunskaperna har tagit dig ett stort steg framåt och uppåt är om inte kniven du använder kanske ska bli din livslånga kumpan i köket? Och då rekommenderar vi att du köper knivar med en högre stålkvalitet.

Annonser

One response to “Knivstål

  1. Pingback: 2010 in review – Detta hände under 2010 på bloggen ”Knivslipning och Knivvård”! | Knivslipning och Knivvård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s